Derde graad

Nous, M. Maes et les élèves des classes 6B2 et 6B3 avons passé une journée très agréable à Bruxelles le 18 mai, où nous avons pu goûter de l’art et de l’histoire du métro et de quelques bâtiments dans la ville.bxl1

Nous avons fait deux activités : la première était une exploration de l’art dans les stations de métro. Là, tout le monde était impressionné par toutes les œuvres qui se trouvent sous le sol. Personne ne s’était attendu à pouvoir découvrir autant d’œuvres à cette sorte d’endroit. bxl2
La deuxième activité que nous avions choisie auparavant était une promenade dans la ville avec un guide. Cet homme, notamment passionné par l’histoire de Bruxelles, nous a menés à des endroits assez inhabituels pour y raconter quelques petites histoires de tout ce qui s’est passé là.

Pour finir la journée en toute joie, le groupe s’est dirigé vers une terrasse en plein soleil.
Erin et Shari

bxl4

 Minister Geens kwam praten met onze zesdejaars. Ook onze directeur genoot van dit gesprek: "In tijden van onzekerheid en groeiende onrust is het belangrijk dat onze leerlingen in contact komen met mensen die nog rustig de tijd nemen om dingen te duiden en proberen uit te leggen, die niet meehuilen met de wolven in het bos of met politici die denken dat ze met oneliners, Latijnse quotes of tweets de wereld kunnen regeren. Ik denk dat Minister Geens erin geslaagd is om de leerlingen even te laten stilstaan bij een aantal zaken die niet zo vanzelfsprekend zijn: vluchtelingenstromen, radicalisering, overvolle gevangenissen, ... .  Kern van zijn betoog was dat onze geschiedenis en onze kennis hiervan heel erg belangrijk zijn om je te wapenen tegen moeilijke situaties, om er zo voor te zorgen dat we als mens niet achteruit gaan. En hij benadrukte daarbij het belang van onderwijs en de rol van de leerkracht."

Ook onze regionale tv-zender was erbij en maakte volgend verslag. Klik HIER om het ROB-verslag te bekijken.

geens1geens3

 

Emilie Leus was 18 toen ze in 2009 samen met twee vriendinnen brutaal van de weg gemaaid werd door een jonge dronken bestuurder. De drie vriendinnen overleefden het ongeval niet. De bestuurder was te dronken om te beseffen wat hij had aangericht. Zijn eerste bekommernis was zijn auto. De dader kreeg twee jaar rijverbod, na beroep van het parket werd dat drie jaar rijverbod. Tot op vandaag hoorde de familie niks van hem, geen spijtbetuiging, geen verontschuldiging. De vader van Emilie, Vincent Leus, probeert zijn verdriet en frustratie van zich af te praten. Zo ‘n veertig tot vijftig keer per jaar spreekt hij voor laatstejaars in middelbare scholen, in alle richtingen. Hij schat dat hij jaarlijks zo’n vijfduizend beginnende chauffeurs bereikt.

Vorig jaar vertelde hij hierover in De Standaard: ‘Als ik ook maar één van die leerlingen of hun leerkrachten kan overtuigen om niet onder invloed achter het stuur te kruipen, en daardoor een nieuw ongeval met doden of zwaargewonden kan vermijden, dan is de dood van onze meisjes niet voor niets geweest.’ Met het Fonds Emilie Leus probeert hij de herinnering aan zijn dochter levend te houden, en zin te geven aan het verlies. Het fonds werkt rond sensibilisering en preventie op het gebied van verkeersveiligheid en rijden onder invloed.

Onze vijfde- en zesdejaars luisterden vorige week met heel veel aandacht naar vader Leus. Het was muisstil in de aula bij zijn aangrijpende getuigenis. Wij zijn bijna zeker dat hij meer dan één van onze leerlingen kon overtuigen. En misschien zelfs enkele collega’s.

emilieleus

Als er in juni een wat weeë visgeur in de gangen hangt die sterker wordt als je zesdejaars ontwaart, dan weet je dat de examens niet lang op zich laten wachten. Vanaf wanneer iets een traditie wordt genoemd, weten wij niet. Maar de zesdes beschouwen het als dusdanig, en begeven zich met plezier te water na de laatste les LO. Bij wijze van afscheid wordt hun LO-kledij niet ritueel verbrand, maar evengoed onherstelbaar verknoeid. Montfortaanse modder beklijft ten eeuwigen dage.

Een al wat oudere leraar L.O. aanschouwt het monkelend. Hij heeft nog de traditie gekend waarbij de zesdes na hun laatste les hun leraar L.O. te water lieten. Of hoe tradities kunnen veranderen...

duik1

 duik2

 duik3

 

Kristien Peeters haalde goud op het provinciaal kampioenschap (zie foto), zilver op het Vlaams kampioenschap en mag nu naar het Wereldkampioenschap zwemmen voor scholen in Polen. En vermits deelnemen belangrijker is dan winnen, kan het nu al niet meer stuk. En wie weet hebben we er in april een wereldkampioen bij. Wij duimen.

P.S. Vond u die "scholen in Polen" ook zo leuk. Misschien nog een suggestie voor rijmende locaties ? Secretariaten naar de Verenigde Staten, kaderleden naar Zweden, de directeur naar de Faeröer, de coördinatoren naar de Azoren, en de leerlingenraad naar Tsjaad.

kristien

 

Hoewel de laatste loodjes zich met een zekere hoogdringendheid aanmelden in de vorm van examenplanningen, herhalingsmomenten, taaltaken en praktische vervelendheden als de planning van het inleveren van de schoolboeken, wordt het ook al een beetje tijd om terug te kijken op schooljaar 2014-2015.

Voor onze zesdejaars zijn het helemaal bijzondere weken.  Ook zij blikken terug op het schooljaar, bijvoorbeeld op hun reis naar Istanbul!  Op Youtube plaatsten ze (als één van de reisopdrachten) een videoverslag van een uitzonderlijke week in hun schoolse bestaan.  De hele wereld kan en mag meekijken!

 

   
© Montfortcollege Rotselaar